Muistomerkit kunnassa

Iäisyyden portti

Kirkon edessä sijaitsee Laihian vanhin muistomerkki, joka on pystytetty vapaussodassa kuolleiden muistoksi vuonna 1920. Se on tehty punaisesta graniitista ja siihen on kaiverrettu teksti: Isänmaan puolesta 1918. Suunnittelija on todennäköisesti Matti Visanti. Paljastustilaisuus pidettiin 29.8.1920.


Hulmin taistelun muistomerkki

Käytetään myös nimeä Vapaussodan muistomerkki ja se on pystytetty paikalle, jossa Hulmin taistelu ja kansalaissota tai vapaussota alkoi. Kivessä on teksti ”Tällä paikalla aloittivat Laihian miehet VAPAUSSODAN tammikuun 27. päivänä 1918. Sivulla on teksti: Isänmaan puolesta kaatuivat tässä Juho Valo, Juho Filppula, Iivari Mäkelä, Uuno Kuivaniemi, Jussi Havusela. Patsaan on suunnitellut ja todennäköisesti valmistanut Urho Lamminheimo. Paljastustilaisuus oli 7.8.1938.


Talvi- ja jatkosodan muistomerkki

Iäisyyden portin edessä on Kalervo Kallion veistämä polvistunut mieshahmo, jonka materiaali on myös punaista graniittia. Sodissa kaatuneiden muistolaatat ovat iäisyyden portin takana. Paljastustilaisuus oli 17.8.1952.


Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki

Kirkon viereen Laihian karjalaiset pystyttivät muistomerkin, jonka on suunnitellut opettaja Yrjö Uimonen ja valmistanut Tervajoen kiviveistämö. Tekstinä on: ”Karjalaan jääneiden muistolle. Laihian karjalaiset.” Paljastustilaisuus pidettiin 13.6.1982.

Napuen taistelussa kaatuneiden muistomerkki

Sijaitsee vanhalla hautausmaalla ja siihen on hakattu kaikkien 120 kaatuneen nimet sekä lisäksi siihen on kaiverrettu ” Isänmaan vapauden puolesta 1714 Napuen taistelussa kaatuneitten, tähän haudattujen Laihialaisten miesten muiston kunnioittamiseksi pystytetty 1925.”

Patsaan on suunnitellut Matti Björklund, myöhemmin Visanti.

error: Kuvat ja tekstit on tekijänoikeussuojattu.